Ordinarie öppettider: Vardagar 10–19, lördagar 10–16, söndagar 11–16, Hemköp 8–22.
Avvikande öppettider 2024

Åhlens-Paviljongen

Åhlens-Paviljongen

Tidigare har här visats hur Åhlén & Holms (numera Åhléns) verksamhet i Insjön utvecklades från 1899 till 1915 när företaget flyttade till Stockholm. Det finns fortfarande i museet.

För 100 år sedan var Malmö värd för en stor utställning, kallad ”Baltiska mässan”. Mer än 1.700 utställare från Ryssland, Tyskland, Danmark och Sverige visade upp senaste nytt inom olika områden. Med 850.000 besökare under fyra månader är det fortfarande ett av de största arrangemangen i Malmös historia.

Som en del av den Baltiska Mässan, byggdes den lilla paviljong på 6 x 6 meter som nu pryder Hjultorget i Insjön och drar till sig intresse från många av dagens besökare. Huset byggdes av den tidens företagskomet, Åhlén & Holm från Insjön, som på 15 år vuxit till det marknadsledande företaget inom postorderbranschen.

Företaget var då ännu helt Insjö-baserat. Det hade 400 anställda och en leveransvolym som gjorde posten i Insjön till Sveriges näst största postkontor i fråga antalet avsända paket. Bara Stockholm 1 var större. Johan Petter Åhlén hade en sällsam näsa för marknadsföring. Han insåg att Malmö skulle bli centrum för allas blickar under sommaren 1914 och ville finnas där för att visa upp sitt företag.

Inuti paviljongen byggdes en miniatyr av hela den stora anläggningen i Åhlbyn i Insjön. Modellen bemannades med dockor i storleksordningen 15-20 cm som visade upp hur arbetet gick till. Två värdinnor tog hand om besökarna. I en tidningsartikel från 1914 beskrivs de så här:

Tvänne i den smakfulla Åldräkten klädda kullor tjänstgöra som snälla och välvilliga ciceroner och vid vårt avsked överlämna de med ett huldrelikt leende och ett ”Tack för besöket” en liten elegant broschyr, tryckt på svenska, tyska och engelska språken, och genom vilken man sedan kan hemma i lugn och ro komplettera sina kunskaper om firman Åhlén & Holm, Insjön.

I en intern historik från Åhléns sägs att man hade 200.000 besökare i paviljongen under sommaren. Bland dessa kunde räknas in större delen av Åhlén & Holms anställda från Insjön som bjöds på resa i extratåg till Malmö för att se på utställningen.

Dessvärre blev sommaren allt för kort och kom att präglas av annat än det J P Åhlén och mässarrangörerna tänkt sig. Redan 3 augusti ringde alla Malmös kyrkklockor till mobilisering. Två av deltagarländerna, Tyskland och Ryssland var i krig med varandra. En stor del av utställarna bröt skyndsamt upp och drog hem. Officiellt avslutades utställningen dock först 4 oktober.

Efter utställningen slut flyttades paviljongen till Insjön. Där har den levt ett omväxlande liv under 1900-talet. Lekstuga, samlingsplats för ungdom, kartonglager för Blå Pilens slipsfabrik har varit några av dess uppgifter.

Den flyttades 1989 till sin nuvarande plats vid Hjultorget. Där har den sedan dess varit museum i Åhls Hembygdsförenings regi. Först var det ett rent Åhlén & Holm museum. Sedan 2012 under namnet ”Det företagsamma Insjön” speglar det ett århundrade av intensivt företagande i samhället.

Hembygdsföreningen uppmärksammar jubilaren med en liten fotoutställning som finns att se på Clas Olsson-museet (öppet vardagar 9.45-17.00, lördagar 9.45-16.00, söndag 10.45-16.00) fram tills paviljongen öppnar för säsongen 23 juni. Då flyttar utställningen hem till sig!

Öppettider

Under lågsäsong har paviljongen endast öppet för bokade grupper. Ring  för mer info, alt skicka e-post. 

Kontaktpersoner: Stenåke Petersson, Hans Hellström