Butiker Mat cafe apotek wifi ladda pengar hjarta

Ahrnebergsfabriken

I Dalarna har det alltid funnits många påhittiga och tekniska personer som har hittat egna lösningar på problem i sin vardag. Inte minst i Insjön har detta varit påtagligt där entreprenörsandan varit stark i århundraden. Runt 800 företag har haft sin verksamhet på orten, däribland Åhlén & Holm och Clas Ohlson, en enastående mängd företag med tanke på samhällets storlek.

Bortom Clas Ohlsons framgångar på 1900-talet utgör Ahrnebergs ett fantastiskt exempel på nyskapande verksamhet. När verksamheten var som störst var hundratals personer sysselsatta med tillverkning av olika träsniderier, möbeltillverkning, prydnadsföremål med mera.

Året var 1931 när paret Gösta och Elsa Ahrneberg skapade firman Ahrnebergs Träsnideri, detta efter att Elsa funnit vardagen i hemmet långtråkig och anmält sig och maken till en kurs i snickeri. Kursen hölls av den kände designern Carl Malmsten. Efter kursen började den träslöjdsintresserade Elsa att slöjda hemma i köket under tiden som maken var på sitt arbete. Eftersom Elsa var en affärskvinna skickade hon några alster till Nordiska Kompaniet i Stockholm och fick napp – NK blev Ahrnebergs allra första kund. Snart började beställningarna bli allt fler och Elsa tvingades flytta ner verksamheten i källaren för att få plats med tillverkningen. 1937 flyttade man in i en byggnad intill privatbostaden och hade 15 anställda, därutöver fanns många som satt i sina hem och snidade. Vid julen 1937 var hela 1938 års produktion såld och det kom beställningar ända från Amerika.

1938 togs beslut om att bygga en ny stor fabrik vid riksvägen, mitt emot dagens Clas Ohlson och Hjultorget. Ahrnebergs flyttade in i den nya fabriken året därefter, 1939, och arbetsstyrkan ökade ytterligare. Sortimentet bestod nu av ett 100-tal artiklar, allt från svarvade och snidade fat, taburetter, kistor, till små träskopor med garntofs och säkerhetsnål, det sistnämnda en produkt som 1941 tillverkades i 30 000 exemplar. 

Lavinen var i rullning, fabriken fick en ny vinkelbyggnad för att bättre klara lagerhanteringen, även maskinerna fick flytta in i samma lokal. Antalet anställda var nu uppe i 40 och försäljningen bara ökade, så även antalet produkter i sortimentet. 1942 fanns även tillverkning av skålar, assietter och brickor, så även golvljusstakar, lampetter, karottunderlägg, stånkor, krus, syaskar, juldekorationer och mycket mer. Bara skålarna – trävita eller ytbehandlade – fanns i 34 olika storlekar. Ahrnebergs produkter hade på allvar hittat till det svenska folkhemmet.

1943 var det dags för ännu en tillbyggnad, detta eftersom man även hade börjat
tillverka furumöbler i större omfattning. För att klara denna tillverkning byggdes en helt ny byggnad på 500 kvadratmeter som stod klar 1944. Redan året därpå var det dags igen då ett nytt möbelmåleri och lager uppfördes om 440 kvadratmeter i två plan, detta i fabrikens norra del. Företaget hade 1945 över 1 900 kvadratmeter fabriksyta och sysselsatte 90 anställda, året därpå hade antalet ökat till 110. Till detta sysselsatte företaget 60-70 hemarbetande under högsäsong.

Från 1960-talet var man ledande i Sverige på furumöbler, både vad gäller design och kvalitet. När den stora byggboomen kom i slutet av 1960-talet och under hela 1970-talet var Ahrnebergs möbler helt rätt i tiden. Hur många gillestugor i Sverige har inte möblerats med möbler från företaget i Insjön. Även tillverkningen av slöjdalster var mycket framgångsrik. Allt syntes frid och fröjd och i mitten av 1970-talet var personalstyrkan 75 personer. Under alla år hade alla investeringar som gjorts betalats med egna likvida medel, utan lån. Eran tog slut på 1980-talet när marknaden översvämmades med billiga kopior, konkurrensen ökade och en minskad efterfrågan på kvalitetsmöbler och slöjdarbeten. Flera olika försök gjordes i modern tid att hitta bärande verksamheter, bland annat genom försäljning av bord och stolar – utan att nå långsiktig framgång.

Ahrnebergs fabrik har varit och är en viktig del i Insjöns företagshistoria, en fabrik som nu återigen kan blomstra och bidra som mötesplats för människor och handel.

iittala_3
Lundhags bild 1
Sportringen logo 720x438